Hur ställer vi om till ett mer hållbart samhälle och ett hållbart liv?

Hur gör vi för att bidra till ett hållbart samhälle genom ett attraktivt och balanserat liv och affärsliv? Det pratar vi om i dagens poddavsnitt med förändringsledaren och greenfluencern Annika Sundin som driver det hållbara inspirationskontot Medveten i stan https://www.instagram.com/medveten_i_stan/ på instagram, hashtag #medvetenistan

Vi pratar om vilka små och stora steg som är viktiga och vad som är allra viktigast. Annika berättar om hur hon ser på ansvarsfrågan och vad vi enskilda privatpersoner kan göra, både privat och på jobbet. Spoiler alert – det handlar bland annat om att starta idag!

Det blir två eller är det tre applåder för våra möjligheter och för hoppet! Du kan höra mina klapprande händer i poddavsnittet.

Ämnet är enormt och vi sveper över stora områden så in och lyssna på Annika Sundin och min eminente Co-host Martin Lindeskog.

Min stora förhoppning är att du ska få rejäla så kallade ”take aways”, godsaker att bli nyfiken på och framför allt prata om, dela vidare, bidra med små steg vidare och vidare… som positiva ringar på vattnet.

Vi glömde helt bort att tala om mina tre böcker Coachtrilogin – där dessa tankegångar finns närvarande medan du coachar dig själv.

Böckerna heter JA-lagen – där Jantelagen får på nöten, när vi kränger den ut och in och nyfiket börjar syna krafterna i den ”osynliga”, men ack så kännbara lagen.

PLUSPOLEN är fylld av positiv action – när vi lämnat osmart avund och rädsla bakom oss.

Kommande natt… heter tredje boken i coachtrilogin och där får vi chans att tänka till: Vad vill vi egentligen lämna efter oss för avtryck till kommande generationer?

I mina coachböcker finns små enkla tips och knep som berör hållbarhetsämnet i både stort och smått. Låt mig lista upp ett gäng – de kommer lite huller om buller här – som jag sa, stort och smått blandat – där minsta gemensamma nämnaren är: Ökad kunskap och ökad medvetenhet om hur positiv intention och vilja ger resultat.

Du kan vidga din syn på begreppet hållbarhet och plocka in nivåer och infallsvinklar, som du kanske redan har. Om du redan har hittat din klockrena inställning till hållbarhet, vad händer när du fortsätter att skruva på den?

Ta till dig (mat, kläder, energi) som du behöver, varken mer eller mindre. Öva på det. Utveckla ett reflekterande mindset, där en slags överslagsberäkning blir naturlig med känslan: vad är rimligt. Exempel: Hur mycket mat ska jag lägga upp? Behöver jag handla det och det – hur många apparater behöver vi använda och när?

Lite klämkäcka tips kan väl fåd chansen att glimta till här i bloggtexten:

  • Stäng av vattnet, när du borstar tänderna, duschar – låt det inte oreflekterat rinna hur som helst.
  • Uppmuntra smarta uppfinningar – bekräfta positiva steg i din omgivning.
  • Se dina grannar – säg hej och var snäll! Hjälp till naturligt när någon behöver.
  • Vakta på din personliga energi – lämna tv och apparater utanför ditt värdeskapande sovrum. Ge dig vila och refill under natten.
  • Bli alltmer medveten om hur du fördelar din personliga energi. Vad är det som ger dig energi och vad tar din energi. Gör aktiva medvetna val som följer din linje – ditt högre syfte med vad du vill med ditt liv, din verksamhet och vilka du associerar dig med.
  • Klä dig i respekt för dig själv och för dagen, sammanhanget där du är.

Ja, här kan jag sitta och rabbla massor och min småpratande ton får följa med i blogginlägget här.

Hemma hos mig har vi gjort det till en sport att t ex ha noll-tolerans för att kasta mat. Hur funkar det? Svar: utmärkt! Vi njuter, äter och är såå tacksamma för de måltider vi har. På slutet av poddavsnittet dyker en riktig ”krok” upp.

Där berättar jag om Christian Skantze, LinkedIn, fettklumpen och råttornas Julfest! Nej, nu tar jag i, så långt kom jag inte – till råttorna – men effekten av vad Christian delade i ett poddavsnitt – har skapat en helt självklar vana i vårt kök.

En annan sak: ”Jag är en vandrande second hand” och har ärvt massor av kläder i hela mitt liv. Roar mig med att kombinera, fiffa till med någon accessoar och addera enstaka nya plagg. Jättekul! Det här ska du fråga min kollega Elisabeth Bövik om  – www.colorme.se Hon är fullständigt brilliant med att klä fram det allra bästa hos dig!

Som vi sa i poddavsnittet: Det handlar om att hitta inspiration och uppleva känslan att varje litet steg, varje liten mini-action – att aktivt välja med hållbarhet i fokus – där varje persons aktivitet har en positiv påverkan på det gemensamma målet – rädda vår planet.

Alternativet vill ingen av oss ha – en natur som med all rätt vrålar åt oss: Nu räcker det! SLUTA!

Så summan av kardemumman är att snabba på processen ute i vårt avlånga land, på landsbygden och i stan för att bidra till mer medveten action!

Behöver jag ta bilen? Nej, jag kan cykla, jag kan gå, åka kollektivt. Alla bäckar små – blir till stor å. Det gäller att vi har MÅLET klart för oss – precis som i min professionella coaching.

Vad är det vi siktar mot!?

Ha en underbar dag där du är och in och lyssna på vad Annika berättar, som i en film, om hennes ”Drömdag – som i ett filmmanus” – Den dagen visade sig vara väldigt lik mina dagar – festligt va!?

Vad känner du igen dig i?

In och lyssna – här kommer poddavsnittet att lägga sig tillrätta när det är släppt. Bara att klicka.

Vill du kika vidare så har du Annikas instagramkonto här: https://www.instagram.com/medveten_i_stan/

Här kommer Martins insta: https://www.instagram.com/lyceum.peripatos/

Här kommer mitt eget insta: https://www.instagram.com/carincoach/

/Carin Coach