I en miniserie om tre korta blogginlägg kan du själv reflektera hur snön påverkar dig. Jag har valt snö som metafor då den passar så bra på många sätt. Metaforer – bilder i överförd bemärkelse – finns som verktyg i professionell coaching, i mental träning, i poesi och andra konstarter.

Att föreställa sig, med hjälp av inre bilder, är ett utmärkt verktyg för att uppnå det man vill. I mötet med mina kunder väljer vi gemensamt de bildområde som passar för individen. Vi har alla olika sätt att uppfatta världen.

Det viktiga är att individen får kläm på sina bästa kommunikations-kanaler. Här har jag massor att berätta om specifika tekniker, men lovade ett kort blogginlägg – så jag får helt enkelt pytsa ut godbitarna så du får chans att provsmaka, lite i taget och det kommer ändå att bli många ord, så häng i om du är nyfiken på det här området.

Här nedan kommer exempel, generella att fundera över: 

  1. Den vita färgen gör att snön reflekterar ljus.
  2. Snön kommer som snö vare sig du vill eller ej.
  3. På något sätt påverkar den dig och din vardag.

Reflektioner jämför snön och professionell coaching:

  1. Snön gör att du ser saker som du annars inte sett.
  2. Snön kommer bara. Du kan inte välja mer än att du kan förhålla dig till det som kommer. Precis som i livet: Vi drabbas av olika saker som kan vara positiva eller negativa för oss. Vi har möjlighet att välja hur vi möter det som kommer: hur vi förhåller oss till det som kommer. Är det en möjlighet som vi först inte sett?
  3. Snön påverkar vårt tempo – hur vi får planera vår dag, hur vi ska ta oss till jobbet, gå, köra, skotta, kommer vi fram, hur vi ska klä oss osv. Allt det där som, om vi är Nordbor, redan vet naturligt. Det som är exotiskt i andra länder. Här finns ett fönster för att upptäcka likheter och skillnader av vad vi tar för givet. Vad vi kan belysa, se och uppskatta. Hur vi i vardagen kan bli mer närvarande till den faktiska verkligheten och njuta om det nu är njuta vi vill göra. Vill vi osa svordomar omkring oss? Vill vi bli griniga och otrevliga för att något hindrar oss? Hur vill vi röra oss i tillvaron? Hur vill vi förhålla oss till det som faktiskt är? Hur medvetna är vi om det som vi redan kan och vet – det vi tar för givet? Hur medvetna är vi om hur det påverkar andra när vi kommunicerar?
    Avslutningsvis, inom coaching är det en av grundreglerna att den som får coaching ska hållas ansvarig för sina handlingar och sin utstakade väg.
    Reflektion: I vanliga livet – vem har ansvar för dig, ditt liv och ditt beteende? Hur vill du att det ska vara?

/Carin Coach