Hej  Du  störtsköna  människa  som  läser  här!

Vill du ha lite helgläsning med minnen från maj som snart ligger i backspegeln?
Inte bara maj 2019 – längre bakåt i tiden, he he 🙂

Okey, då kör vi! För många år sedan hade jag både förmånen och tiden att skriva kåserier i såväl Nya Wermlands Tidningen, NWT som Svenska Dagbladet. Det var när dagstidningar var självklara i arbetsvardagen. Du vet så där så man (jag) knappt kände sig påklädd förrän man läst morgontidningarna. Vi hade ibland 4 st dagstidningar  – med olika inriktningar (politiskt) för att väga samman vår bild av världen och rapporterna kring händelserna i samtiden. Jo då, de plöjdes och klipptes ur intressanta artiklar. En del ligger fortfarande och väntar, gulnade – på mottagare som jag haft in mind – när jag läst.

Tiderna ändras – allting ändras – hela tiden! Det är ett lika konkret faktum som att vi knappt märker det – att jorden rör sig, kring sin egen axel och i sin omloppsbana kring solen – mer än att tiden går: Solen “går upp” (vilket den inte alls gör) och solen “går ner”, vilket den heller inte gör – men språkbruket sitter benhårt och själv blir jag lätt illamående när jag ska försöka greppa rymdens dimensioner och våra sandkorns identiteter. Här skulle jag kunna lassa på med fakta om hur små vi egentligen är – om vi zoomar ut på riktigt, med alla Vintergator, solsystem och … då är risken att både du och jag tappar fokus.

Jag har skrivit tre interaktiva Coachböcker, vars syfte är att ge varje människa som vill möjlighet att påverka och utveckla sitt liv, sin gärning här på jorden. Böckerna skrevs i så rask takt att jag bara haft Releaseparty för den första, som heter JA-lagen. Gå in på min  You Tube-kanal om du vill se hur Bokpaktetet funkar – hur du kan använda dig av det. Fler filmer kommer då jag har upptäckt att jag behöver berätta om och om igen, hur tanken är både med böckerna och vad professionell coaching egentligen är för något.

Börja följa mig på LinkedIN, Instagram och Facebook om du är nyfiken på de här prylarna. Då har du rejäl chans att hålla dig uppdaterad, för det kommer nytt här – hela tiden!

Helgläsning var det ja, ha ha – Dels får du mitt “Gamla kåseri anno 1995, NWT” utskrivet rakt i bloggen här. Du får också ett foto av hur det såg ut i tidningen den gången med den fina illustrationen, KLOCKAN! Uret, som klämtar för både dig, mig och oss alla: TACK MAJ MÅNAD för det du gett oss!

Nu kommer kåseriet inklippt som citat och kursiverat:

“Lilla Maj – Publicerad på Kultursidan i Nya Wermlands Tidningen
Lör 27 maj 1995

Hon står där i plötsligt trolleri: ”Jag ville se dom säga – god natt”. Hon har röd tröja och flätor. Med nio solvarv i kroppen dansar hon runt mig i en spontan hoppsavals medan hon pratar och pratar. ”Det finns fullt därnere”, säger hon och pekar på den höga björkdungen. Hon är en liten vårbrud som just ingått i ett livslångt äktenskap. ”Vårdtecknet” har hon ovetande givit mig.

Hon kom nyss galopperande med handen bakom ryggen rakt mot pinnstolen i solgläntan. Skönhetsupplevelsen var bländande i den vårklara middagssolen. Brudbuketten av vitsippor föll alldeles rund kring den lilla handen. ”Lillebror och jag har plockat massor”, dansar hon på. ”De är rosa och lila på baksidan. Titta! De skimrar som silver och alla är olika”.

Min lilla vårbrud är inte min, men ändå… Hon dansar kring det tema som var min ungdoms önskan. När jag blir gammal ska jag sitta i en grön tältstol och se hela våren väckas, vakna och slå ut. Jag ska se det hända.

Redan på den tiden var begreppet ”våren” oftast en parentes i sinnet, en sporadisk högtid. Man klev från vinter rakt in i sommarhögtid. Cykelturer utan mössa och handskar existerade nästan inte. Det var ur läderstövel i bikini.

Varför kan vi inte minnas framtiden, undrade Salvador Dali. När Tellus och dess befolkning har tömt sin totala energi kring ämnena elektronik, data, miljö och genteknik är det nog Tidens tur.

För femhundra år sedan lät biskop Hugh Oldham i Exeter middagsuret i matsalen rätta sig efter biskopens egen kropp. Han åt mat på bestämda tider kl 11 och kl 5. Blev biskopen hungrig på annan tid lät han tjänarna rätta klockan därefter!

Vi har infört sommartid… Det kanske inte dröjer så länge förrän vi inför ”Lilla Maj” – tre fyra veckor inkilade mellan april och maj. Då kanske vi nordbor är mentalt och kroppsligt beredda när juni träder in med sin andlösa skönhet. Beredda att njuta och ta emot. Måhända sker det före genteknikens tid, före år 2000 ef Kr – God Morgon ”Lilla Maj”, minns du?

                                                                                                      Karin Hansdotter”

 

FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör som andra: #callcarincoach!