Dagens blogginlägg inleds med långt citat från Anna Orring på sajten Ny Teknik. Allra längs ner hittar du källa och länk:

– Jag var andlös, ”breathless”, berättar Michael Rosbash för Sveriges Radios Vetandets värld, som talade med pristagaren strax efter tillkännagivandet.

När samtalet från Nobelförsamlingen kom vid femtiden på morgonen, lokal tid, låg han och sov och vaknade av att den fasta telefonlinjen ringde. Det gör den bara när någon har dött, ungefär, berättade han för SR.

Forskningen som belönas handlar om den cirkadiska rytmen, som avser den inre biologiska klockan som finns inne i alla celler, i stort sett. De tre har ”lyft på locket till cellernas inre klocka”. Upptäckterna förklarar hur människor, djur och växter ”optimerar sin fysiologi så att de är väl förberedda inför dygnets olika faser” skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.

Begreppet cirkadisk rytm härstammar från latinets ”cirka” som betyder omkring och ”dies” som betyder dag, och avser att den cirkadiska rytmen är omkring 24 timmar lång.

Vägen till upptäckten gick via studier av bananflugor. Forskarna studerade en gen som styr bananflugornas dygnsrytm, och hittade då en gen som kodade för ett protein som anrikas på natten och bryts ned under dagen. De identifierade fler proteiner med samma funktioner, som fungerar som ett urverk i cellerna.

Genombrottet kom 1984. Då lyckades Jeffrey Hall och Michael Rosbash vid Brandeis University i Boston, och parallellt Michael Young vid Rockefeller University i New York, att isolera den så kallade period-genen.

Klockan påverkar vila, metabolism, temperatur och hormonnivåer i organismen. Till exempel när vi människor blir trötta eller vaknar. Nobelförsamlingens hela presentation om pristagarna och deras upptäckter finns på Nobelstiftelsens hemsida.

Visst är det häftigt att så mycket vetenskap finns tillgängligt för dig och mig i vardagen. I något så kallat “svagt ögonblick”, he he, har jag utlovat att återvända till Nobelprisen och Nobelpristagarna i min blogg och citatet täcker rätt så bra det där jag ville förmedla i bloggen idag. Det som jag hört på radio, när jag kört till jobb och blivit så nyfiken att…

Närrå – jag har fokus på vägen och jag har inte antecknat på insidan av förarrutan i min lilla, än så länge diseldrivna bil. Det jag kan lägga till som fundering är:

Vilken relation har du till “Din klocka” i jul och adventstid, cirkadisk, analog eller digital? Som illustration kommer ett foto av svar från mig i spalten “Fråga Coachen” i Nya Wermlands Tidningen, NWT.

Här finner du länken till hela artikeln som jag gröpte ur ett stort citat från – så mycket intressanta ord på ett och samma ställe! Tack Anna Orring!

/Carin Coach 

Artikellänken, källa nedan:

https://www.nyteknik.se/innovation/upptackter-om-biologisk-klocka-far-nobelpriset-6874895